Wanneer en hoe vaak moet je APK laten keuren?

Belangrijk om te weten is, indien je een voertuig bezit, of deze APK plichtig is. Is de uitkomst dat het voertuig APK-plichtig is dan wil je weten wanneer er gekeurd moet worden. Belangrijk: indien APK-plichtig dan moet het voertuig APK goedgekeurd zijn! Zonder geldige APK mag je niet rijden. Hoe vaak en wanneer je auto gekeurd moet worden hangt van een aantal dingen af. Dat zijn zaken zoals: wortd het voertuig voor het eerste gekeurd, de gebruikte brandstof (bijvoorbeeld: bezine of diesel).

Dat zijn best een hoop gegevens en soms is dat niet direct duidelijk. Gelukkig heeft de RDW een keurige website waar je alles kunt nalezen. Daarop staat het zogenoemde "keuringsschema", en als je die erop na leest dan kun je zien waneer jouw auto gekeurd moet worden.

APK keuringsschema
Afbeelding: APK keuringsschema, bron RDWHerinnering

Ben je vergeetachtig? De overheid helpt je! Namelijk zes weken voordat de APK op jouw auto vervalt dan stuurt de RDW een brief met daarin de APK-vervaldatum. Let op, je blijft als eigenaar van een voertuig natuurlijk altijd zelf verantwoordelijk om op tijd te laten keuren. Maak je gebruik van Mijn.overheid? Dan kun je dit bericht ook daar laten bezorgen. De herinneringsbrief wordt dan naar je Berichtenbox verzonden.

Wat kost een boete?

Je moet voor of op de vervaldag de keuring hebben laten doen. Loop je tegen de lamp dan riskeer je een boete. De hoogte van deze boete kun je opzoeken in de boete-database van het Openbaar Ministerie. Klik hier om de boetebase te bekijken. Het boetebedrag gesteld op 140 euro (voorkom verrassingen: check voor de zekerheid de boetebase!).

Wat zijn de keuringseisen?

De keuringsmeesters die (meestal) werken bij een garage die doen dat niet ongecontroleerd. De eisen zijn al van te voren duidelijk en vallen onder een regelgeving. Ze controleren of jouw auto voldoet aan de veiligheids- en milieueisen, en of jouw auto op de juiste manier geregistreerd is in het kentekenregister. Ook hier is een prachtige website vol met informatie voor beschikbaar: Handboek.rdw.nl. Alle eisen en verplichtingen te kennen dat is een studie op zich. Gelukkig kun je de keuring voor een relatief laag bedrag laten uitvoeren bij de meeste garages.